Tapas

„Suché oleje“

„Nesnáším ty suchý oleje!“ podělila se se mnou o svou zkušenost moje kamarádka, kosmetička z Čech. Vůbec jsem netušila o čem mluví.

„Co to je?“ ptám se Pavlíny.

„To jsou přece ty populární oleje, které se po namazání vsáknou do pokožky a pleť zůstane suchá,“ ona na to.

„Tak to je téměř každý olej, pokud není minerální,“ odpovídám.

„No právě, všechny to teď chtěj používat, ale jsou z toho vysušený jako tresky,“ reaguje Pavlína.

To je malý úryvek z našeho hluboce odborného kosmetického rozhovoru. I když je Pavlína vyznavačem jiného kosmetického směru než já, svým způsobem jsem ji dala za pravdu. Možná byla překvapená, že jsem nebojovala za své barvy.

Aromaterapii jsem se ve svém kosmetickém studiu zabývala víc než deset let. Nebyla to přímočará cesta, k bylinám mám respekt a starým recepturám jsem se stavěla skepticky.

Chtěla jsem pracovat s moderní kosmetikou své doby. Jenomže mě cesta svedla jinam. Z luxusní voňavé kosmetiky za spoustu peněz přišlo rozčarování nejen z mé strany, ale hlavně od klientek. Svědomí mi nedalo, abych jim prodávala krémy za tisíce korun, které žádné výsledky nepřinášejí.

Každá kosmetická firma tvrdí, že její produkty jsou pro nás to nejlepší, že jedině jejich kosmetika dokáže zaručit, že budeme krásnější, mladší a šťastnější. Pravda je, že kosmetika žádné účinky na naši pleť a zdraví vykazovat ani nesmí. Vše je pouze reklama.

Jak to tedy je s těmi „suchými oleji“?

Proč jsem Pavlíně její poznatek nevymlouvala?

Pokožkou umí prostupovat pouze rostlinné nebo živočišné tuky. Ne každý olej má složení, které daný typ kůže podporuje. Při dlouhodobém používání určitého nebo nevhodného oleje se kůže skutečně začne vysušovat. Poznáme to podle drobných šupinek, které se nám začnou tvořit nejdříve na křídlech nosu. Místo, abychom přípravek nebo olej vyměnili nebo omezili, zpravidla zvýšíme dávkování.

Proč tedy v kosmetice oleje používat?

Odpověď je vlastně úplně stejná: Pouze rostlinné a živočišné tuky umí prostupovat pokožkou spolu s vitamíny, které jsou rozpustné v tucích jako je vitamín A a E.

Minerální oleje, které tvoří hlavní složku současné kosmetiky, působí pouze jako film na povrchu kůže, do pokožky z něj neproniká nic. Jen malé upozornění – minerální olej neobsahuje minerály.

Ideální možností je používat na pleť a kůži směs rostlinných olejů. Nejvhodnějším základem je mandlový olej, do kterého můžeme přimíchat např. olej avokádový, z pšeničných klíčků, pupalkový, jojobový apod. Olivový olej je v kosmetice nevhodný pro svou specifickou vůni, pokožka ho však ocení.

Ve svém studiu i v osobní péči se spoléhám na regenerační oleje Karla Hadka. Oleje obsahují emulgátor, který váže vlhkost. Tím jsou oleje v souladu s fyziologickými procesy kůže. Nanášejí se v minimálním množství do vlhké pokožky, asi tři kapky na celý obličej.

Aromaterapie neslibuje zázraky přes noc, v dlouhodobém horizontu se však výsledky dostaví. Oleje a éterické oleje obsahují účinné látky ve složení, v jakém je pro nás namíchala příroda. Jen musíme vědět, jak aromaterapii používat, abychom z ní těžili právě to, co je pro nás v danou chvíli nejlepší. Pleť se nám za péči odmění skvělou kondicí, pevností a zdravím.

Krásná a zdravá může být každá pleť bez ohledu na věk.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *